Spring naar inhoud

Groot schimmelgevaar in trossen rond de bloei (waarschuwing juni 2016)

De afgelopen jaren verliep de bloei redelijk goed omdat het in die periode niet al te nat was. Dit jaar is dat anders. Vanuit Duitsland komen al vele berichten van massieve besmetting van valse meeldauw en botrytis in de trossen. Met als gevolg grote oogstverliezen. Ook uit Brabant en Limburg komen door de grote regenval inmiddels de eerste meldingen, omdat hier de bloei ook al een week bezig is. Deze week moet de rest van Nederland op dezelfde problemen voorbereid zijn. Het probleem is dat de trossen extra gevoelig zijn rond de bloei. En de oplossing is: op tijd de loofwand luchtig maken in de troszone. Op tijd betekent vóór of tijdens de bloei. Dit bladdunnen heeft twee voordelen: de trossen drogen sneller en de spuitmiddelen komen veel beter op de trossen terecht.

Dus als het nog niet gebeurd is dan de komende dagen zo snel mogelijk het blad rond de trossen verwijderen (2 à 3 bladeren per scheut is genoeg en doe bij tijdgebrek in ieder geval de zuid-west zijde). En daarna snel spuiten. Vroeger was het advies: niet spuiten tijdens de bloei. Maar bij nat en koel weer gaat de bloei zo langzaam dat je door het spuiten binnen elke tros hooguit maar een paar bessen verliest (dat is zelfs goed want dat levert een lossere tros). Niet spuiten tijdens de bloei betekent dat je de hele tros kwijt bent omdat de bloei bij de huidige weersvoorspelling 2 à 3 weken gaat duren. Pas tegen eind juni wordt het misschien warmer en droger.

Bedenk dat goed loofwandbeheer vooral belangrijk is in de minder goede zomers. In een jaar als 2003 kon iedereen goede druiven oogsten, ook wijnboeren zonder kennis en/of een accurate werkwijze. Maar zo’n wijnjaar komt bij ons weinig voor. Voor meer informatie zie het volledige artikel over Loofwandbeheer-zomerwerk in de literatuurlijst.