Ik heb in 1998 Wijngaard Wageningse Berg opgezet en 17 jaar geleid. Dit was de eerste commerciƫle wijngaard boven de grote rivieren. Er waren toen nog maar 8 wijngaarden in Nederland met een oppervlakte van 1 hectare of meer. Nu zijn er al meer dan 150, een enorme groei dus. Daarnaast heb ik cursussen opgezet en verzorgd voor aspirant-wijnboeren en college gegeven bij Wageningen Universiteit (PPO-Randwijk).
Wijnbouw in Nederland
Afgelopen 20 jaar is serieuze wijnbouw in Nederland mogelijk geworden, vooral dankzij nieuwe druivenrassen. Deze zijn een paar weken eerder rijp dan de klassieke druivenrassen en rijpen zelfs boven de grote rivieren elk jaar goed af. Verder zijn deze minder gevoelig voor meeldauw, zodat ze veel minder chemische bespuitingen nodig hebben. Milieuvriendelijke wijnbouw werd daardoor mogelijk. Met extra kennis en inzet blijkt ook een zeer goede wijnkwaliteit haalbaar.
Zie ook het artikel: Wijnbouw in Nederland geschiedenis en toekomst